"No me pidas que te bese porque te besaré"

Albert Espinosa desenvolupa el seu particular univers "Groc".

No me pidas que te bese porque te besaré

Director: Albert Espinosa

Interprets: Eloy Azorín, Teresa Hurtado de Ory, Albert Espinosa, Andreu Rifé.

Gènere: Comèdia.

Espanya, 2008, 95'

Diu l'autor teatral, guionista cinematogràfic i televisiu, actor ocasional i enginyer industrial Albert Espinosa que hi ha persones "grogues", aquelles que apareixen a la teva vida en un moment determinat per fer-te avançar en el camí. Diu tot això l'home que hi ha darrere els guions de Planta 4ª, Tu vida en 65' i Va a ser que nadie es perfecto, el tipus que ha escrit obres com El club de las pajas, Los Pelones, El gran secreto o Idaho & Utah, l'autor d'un llibre d'èxit com El món groc, el jove que va superar un càncer (deixant una cama, un pulmó i mig fetge pel camí) quan era adolescent, i l'ara director debutant amb No me pidas que te bese porque te besaré, basada en dues obres pròpies i en què els "grocs" tenen un paper fonamental.

El món és ... groc?

El film (vitalista com el mateix Espinosa) narra com l'Albert, a punt de casar-se amb l'Helena però torturat pels dubtes sobre la seva relació, s'apunta a un curset de guitarra, on es troba els seus "grocs", els seus companys de classe, un grup de nois amb retard mental que l'ensenyen a discernir sobre la natura de l'amor.

Es busca: actor jove espanyol

Espinosa va fer a consciència el càsting del film (en que ell mateix és un dels protagonistes), i després de veure molts joves actors espanyols va agafar amb Eloy Azorín (Todo sobre mi madre), Teresa Hurtado de Ory (Las 13 Rosas), Pablo Rivero (de la sèrie Cuéntame cómo pasó) i Roberto Enríquez (Nubes de verano).

Es busca: estrella de Hollywood

Però abans Espinosa va picar més amunt ... i gairebé triomfa en el seu intent: els seus actors ideals per als papers protagonistes eren Matt Damon i Drew Barrymore, i va estar a punt d'aconseguir-los. Ell va arribar a rebaixar el seu sou, i no va faltar gaire perquè entrés a la cinta; ella va refusar la petició, peró ho va fer a través d'una carta que va colpir Espinosa.

Adient per a: Veure el costat "groc" de la vida, i per riure, sense complexos i amb tot l'afecte del món, amb un grup de discapacitats (perdó: d'especials, en paraules d'Espinosa) entranyables.

Contraindicada per a: Qui es ruboritzi quan es parla (o es practica) l'onanisme.

JOAN VICENÇ; QUE FEM La Vanguardia, Divendres 3 de setembre de 2008

Comentarios