Amics de les Arts ...

Els Amics de les Arts és un grup de pop català format per quatre membres (Dani Alegret, Joan Enric Barceló, Eduard Costa i Ferran Piqué). Publicà el seu primer disc, Castafiore Cabaret, l'any 2008, i des de llavors n'ha publicat dos més,Bed & Breakfast (2009) i Espècies per catalogar (2012); els dos darrers discos foren discs d'or. Les seves cançons són petites històries quotidianes fetes amb melodies senzilles, pinzellades d'electrònica, jocs de paraules i molta ironia.

El grup es forma l'any 2005 quan presenten la seva maqueta Catalonautes (Pistatxo Records, 2005) al concurs Sona 9. Queden finalistes i s'enduen el reconeixement de la votació popular amb més d'un 45% dels vots. Això els va engrescar a seguir la seva aventura tot estar repartits pel món: Estats Units, Itàlia, Regne Unit i Catalunya. Van gravar el Roulotte Polar (Pistatxo Records, 2006). I no és fins el 2008 que publiquen el seu primer disc d'estudi, Castafiore Cabaret (Pistatxo Records, 2008), que va ser el primer a distribuir-se físicament, els dos anteriors els van publicar gratuïtament per Internet. Al juliol d'aquell any, la revista Enderrock (núm. 153) dedica un reportatge especial al grup i encarta amb la seva publicació 8.000 còpies del disc.

A l'estiu del 2009 entren a l'estudi Nòmada 57 de Barcelona per gravar el seu nou treball, Bed & Breakfast (Discmedi, 2009). Amb aquest disc, Els Amics de les Arts fan un pas endavant, passen de ser aquells amics que compartien pis al carrer Muntaner de Barcelona a vendre més de 45.000 còpies del seu LP. Bed&Breakfast és un disc fresc, sorprenent, madur i divertit, farcit d'anècdotes vitals. La seva agenda de concerts s'omple i arriben els premis: Enderrock, Ràdio 4, Premi Cerverí... Acaben la gira amb un total de 123 actuacions i dos concerts al Palau de la Música Catalana on van exhaurir les localitats en poques hores. Comencen a tocar fora de Catalunya, i el grup presenta el disc aMadrid, València, Illes Balears, i a les principals ciutats alemanyes.

Protagonitzen, juntament amb l'actor Quim Gutiérrez, l'anunci promocional d'Estrella Damm, patrocinador oficial del FC Barcelona, anomenat #quetenim

Després d'aquesta gira maratoniana i d'un any de silenci allunyats dels escenaris, presenten el seu tercer disc, Espècies per catalogar (Discmedi, 2012). Més madur, més reflexiu però mantenint la frescor que ha caracteritzat sempre el grup. Amb aquest disc, ens conviden a explorar un món ple d'experiències úniques, de personatges molt allunyats dels tòpics i d'escenaris ubicats entre la realitat i la ciència-ficció. Aquest treball els situa al número 1 d'iTunes España i els fa pujar directament al 4t lloc de la llista de discos més venuts a l'estat. Passen pels festivals més importants de Catalunya amb totes les localitats venudes: Cap Roig, Grec, Protalblau, Porta Ferrada o Sons del Món entre d'altres. Aquesta nova gira la veuen més de 100.000 espectadors entre Catalunya, Madrid, Bilbao, Glagow i València. L'"Espècies per catalogar" és Disc d'Or a poques setmanes de sortir al mercat i reben també diversos Premis Enderrock de la Música Catalana, el Premi Altaveu, el Premi Arc 2012 a la millor gira per teatres i auditoris o el Premi UFI atorgat per les discogràfiques independents.

El 2013 publicaren un CD-DVD titulat Tenim dret a fer l'animal (Discmedi) enregistrat en directe a la Sala Razzmatazz durant el concert final d'aquesta gira, i amb uns vídeos extres del grup. El mateix any presentaren la cançó «La ciutat entre dos blaus», melodia oficial del Campionat del Món de natació de 2013 celebrat a Barcelona.

Els Amics de les Arts han anunciat que trauran el seu proper disc l'abril del 2014.






Comentarios