Trainspotting

Trainspotting és una pel·lícula britànica de 1996 dirigida per Danny Boyle i basada en la novel·la homònima escrita per Irvine Welsh, que interpretava el traficant de drogues desventurat Mikey Forrester, i protagonitzada per Ewan McGregor, Ewen Bremner,Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle i Kelly Macdonald.

Més enllà de la drogoaddicció, altres temes en pel·lícula són l'exploració de la pobresa urbana i la misèria a l'Edimburg "culturalment ric".

La pel·lícula ha estat classificada (en 10a posició) pel British Film Institute (BFI) en la seva llista de pel·lícules britàniques Top 100 British films de tots els temps. El 2004 va ser votada la millor pel·lícula escocesa de tots els temps en una enquesta pública general.

Argument

La pel·lícula comença amb la narració de Mark Renton (Ewan McGregor) quan ell i el seu amic Spud (Ewen Bremner) corren per Princes Street sent perseguits per uns guàrdies de seguretat. Renton declara que, a diferència de la gent que «va escollir una vida» (fills, estabilitat financera i possessions materials), ell va triar viure com un heroïnòman. El cercle proper de Renton d'amics futbolistes són presentats: l'artista i amoral Sick Boy (Jonny Lee Miller), l'atlètic de bon semblant Tommy (Kevin McKidd), l'ingenu i afable Spud i el violent sociòpata Francis Begbie (Robert Carlyle). Sick Boy, Spud i Renton són totalment heroïnòmans, i passen tot el temps injectant-se heroïna oferta pel seu amic Swanney (Peter Mullan).

Un dia, Renton decideix abandonar l'heroïna. Adonant-se que ell necessita una mica més intens, compra supositoris rectals d'opide Mikey Forrester (Irvine Welsh). Després del seu cop final (i una violenta diarrea), es tanca en un hotel barat per resistir l'abstinència. Més tard, després de fallar en el seu intent de resistir l'abstinència, va amb els seus amics a un club, aflorant el seu nou desig sexual, i finalment cau amb una jove dona, Diane (Kelly Macdonald). Després del sexe, Diane no ho deixa dormir a la seva cambra i passa la nit en un sofà del passadís del pis. En el matí, s'adona que Diane és una "col·legiala" adolescent i que els seus suposats companys d'habitació són realment els seus pares. Horroritzat, Renton intenta evitar l'incident, però segueix sent amic de Diane.

Tommy havia estat abandonat per la seva núvia Lizzy després d'una cadena d'esdeveniments que sense adonar-se havia estat iniciada per Renton. Renton havia pres prestat un de les cintes de sexe personal de Tommy i Lizzy, amagada en una caixa de vídeo de futbol. Furiosa, Lizzy creu que Tommy va tornar la cinta a la videoteca. Sick Boy, Spud i Renton decideixen tornar a l'heroïna, i un desconsolat Tommy també entrant a la droga, malgrat la reticència d'iniciar-ho en l'heroïna. Un dia, a l'habitació de Swanney, el grup induït per l'heroïna és violentament interromput quan Allison, la seva amiga i addicta, descobreix que el seu bebè, Dawn, ha mort per negligència. Tots estan horroritzats i afligits, especialment Sick Boy, que està implicat a ser el pare de Dawn.

Renton i Spud són després capturats per robar una tenda de llibres, una escena vesteixi a l'inici de la pel·lícula. A causa de condemnes prèvies, Spud va a presó, però Renton evita el càstig entrant al Programa d'Intervenció de Drogues, on se li dónametadona. Malgrat el suport de la seva família i amics, Renton està constantment depressiu i avorrit de la seva vida i escapa a l'habitació de Swanney, on gairebé mor per sobredosi. Els pares de Renton ho porten a casa i ho tanquen a la seva vella habitació on ell pot enfrontar l'addicció sobtadament. Quan Renton dorm en el seu llit i comença l'etapa severa dels símptomes de l'abstinència, ell al·lucina que veu a Diane cantant-li, els seus amics lliurant-li consells i el bebè mort de Allison gatejant en el sostre. L'abstinència de l'heroïna és entretallada amb un estrany i imaginari programa de televisió de jocs en viu on el presentador, Dóna-li Winton, pregunta als pares de Renton sobre el VIH. Renton és finalment despertat dels malsons i al·lucinacions pels seus pares, els qui li diuen que ha de fer-se la prova. Malgrat anys de compartir xeringues amb altres addictes, l'examen de Renton surt negatiu.

Net de l'heroïna, Renton està, no obstant això, avorrit i depressiu, sentint que la seva vida no té propòsit. Visita a Tommy, qui ara ha caigut molt més enllà de l'addicció i viu amb VIH en un habitació fosca i llardosa. Gràcies a un consell de Diane, Renton es muda a Londres i comença a treballar com un agent de lloguer de propietats. Comença a gaudir la seva vida de sobrietat, i estalvia els seus diners, mentre li envia cartes a Diane. La seva felicitat és una altra vegada curta, no obstant això; Begbie comet un robatori armat i arriba a l'habitació londinenca de Renton a la recerca d'un lloc on pugui amagar-se de la policia. Sick Boy, qui ara treballa com alcavot ben informat i venedor de drogues, també es mostra en la porta de Renton. Els «amics» de Renton fan la seva vida miserable, robant-li i arruïnant la seva habitació. A la recerca de desfer-se d'ells, els dóna una propietat de la qual ell és responsable i ells la usen per robar. Aviat s'assabenten de la mort de Tommy per toxoplasmosi i viatgen de tornada a Edimburg per assistir al seu funeral.

De retorn a casa, es troben amb Spud, que ha sortit de presó. Sick Boy proposa una profitosa però perillosa transacció d'heroïna. Sick Boy necessita l'ajuda de Renton per subministrar la meitat de les inicials 4.000 lliures esterlines. Després de l'adquisició, Renton s'injecta una dosi d'heroïna per verificar la seva puresa. Després, els cuatros venen l'heroïna a un traficant per 16.000 lliures esterlines. Ells van a un pub, celebren i discuteixen possibles plans per als diners. Quan Begbie i Sick Boy deixen a l'ordre una altra ronda de cerveses, Renton suggereix a Spud robar els diners. Spud se sent molt atemorit de Begbie per acceptar-ho. Renton, no obstant això, creu que Sick Boy i Begbie no es mereixen els diners. Aviat, en el matí, quan tots estan dormint, *Renton pren sigil·losament els diners. Spud el veu que se'n va, però no li explica als altres. Quan Begbie desperta, destrueix la cambra d'hotel en un arravatament d'ira que atreu als policies, presumint el seu arrest. La pel·lícula finalitza amb Renton caminant per un pont londinenc mentre clareja, convençut i desitjós de començar una vida tranquil·la.

Filosofia

 La 'filosofia' de vida que presenta el personatge principal, Mark Renton, es resumeix en una simple pregunta: para què triar un model de vida? Renton assenyala al principi de la pel·lícula que seguir a la massa i portar una vida normal és complicat. L'addicte no treballa, no té parella, no té responsabilitats ni moral, solament ha de preocupar-se d'aconseguir alguna cosa que vendre per pagar la seva addicció. No s'estressa, no té controvèrsies amoroses i és bastant individual. No obstant això, amb el pas del temps, s'adona que no pot estar sumit en una destinació circular, per la qual cosa decideix ser útil, ja que si hi ha alguna cosa pitjor que una vida monòtona, avorrida i predictible és viure escapant d'ella. La consciència de Mark és Diane, la qual confia en el canvi, en el canvi la música, en el canvi de les drogues. Tem que Mark tiri per la broda la seva vida. Aquest film desentranya l'estranya perspectiva d'aquest "drogodependent".

Cites de la pel·lícula

"Tria la vida. Tria una feina. Tria una carrera. Tria una família. Tria un televisor gros de collons. Tria rentadores, cotxes, equips de CD i obrellaunes elèctrics. Tria la salut, el colesterol baix i assegurances dentals. Tria pagar hipoteques a interès fix. Tria un pis pilot. Tria els teus amics. Tria roba d'esport i maletes a joc. Tria pagar a terminis un vestit de marca en una àmplia gamma de fotuts teixits barats. Tria el bricolatge i demanar-te qui cony ets els diumenges al matí. Tria asseure't al sofà per veure tele-concursos que t'atordeixen la ment i esclafen l'esperit mentre t'omples la boca de puto menjar brossa. Tria podrir-te de vell cagant-te i pixant-te a sobre en un asil miserable, sent una càrrega per als marrecs egoistes i fets pols que has engendrat per reemplaçar-te. Tria el teu futur. Tria la vida ... però perquè voldria jo fer una cosa així? Jo vaig triar de no triar la vida: vaig triar una altra cosa. I les raons? No hi ha raons. Qui vol raons quan tens heroïna?"   ** Monòleg que obre la pel·lícula.


Comentarios