Objectiu: seduir Barcelona a través del vi

La 3a edició d’Hotels amb DO reivindica els establiments com a punt de trobada dels ciutadans

Tastar vins de les 12 denominacions d’origen catalanes als espais emblemàtics dels millors hotels de Barcelona serà possible des d’aquest dilluns, dia 13, fins al diumenge 19. Es tracta de la tercera edició d’Hotels amb DO, un esdeveniment organitzat pel Gremi d’Hotels de Barcelona i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i que compta amb la participació de 25 establiments hotelers -4 més que l’any passat- de Gran Luxe, 5 estrelles, 4 estrelles superior i 4 estrelles. Vins a part, els dos objectius d’aquesta activitat són clars dinamitzar l’economia i el sector hoteler i “acostar els barcelonins als hotels” de la ciutat.

Ho va explicar a la roda de premsa de presentació el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, que va lamentar que els ciutadans no visitin o utilitzin els hotels al llarg de l’any. El regidor de Comerç, Consum i Mercats de Barcelona, Raimond Blasi, encara va anar un pas més enllà: “Cal recuperar els hotels com a punt de trobada de la gent de Barcelona”. Blasi no es va poder estar de fer una referència implícita a les protestes que han esclatat aquest estiu en contra del turisme incívic. És per això que va destacar la idoneïtat d’Hotels amb DO, “en un moment en què els ciutadans reclamen un equilibri entre el turisme i la vida autòctona”. “Si els turistes poden gaudir de la ciutat, per què no ho han de poder fer els ciutadans?”, va dir.



“Hem obert el ventall”

Més enllà de l’increment d’establiments hotelers, l’organització també espera créixer en participació. “Si tot va bé, superarem el miler de persones”, asseguren des del Gremi d’Hotels. Una fita ambiciosa si tenim en compte que l’any passat hi van participar 698 persones i que el 2012, en la primera edició, en van ser unes 500. Sigui com sigui, el director de l’Incavi, Jordi Bort, va destacar que es tracta d’un esdeveniment obert a tothom, tant a experts del món del vi com a aficionats o curiosos amb els productes catalans.

Les 50 sessions que s’organitzaran entre les 19.00 i les 20.30 hores durant set dies seguiran un patró semblant. De la mà de professors de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, els participants “descobriran els principis bàsics del tast”, rebran consells pràctics per gaudir del vi i podran tastar sis vins amb denominació d’origen catalana. En aquesta edició, però, Bort va posar especial èmfasi en les set sessions especials de tastos que inclou l’esdeveniment. “Hem obert el ventall”, va dir el director de l’Incavi, per destacar, entre d’altres, la possibilitat de participar en un tast multisensorial de música i cava, de tastar en primícia els vins guanyadors dels premis Vinari 2014 i de participar en dues sessions de tast en anglès. Això sí, les places de totes les sessions són limitades i cal inscriure’s a la pàgina web www.hotelsambdo.cat.

A la recerca d’un rècord solidari

La novetat més destacada d’aquest any és l’organització d’un tast solidari, que tindrà lloc el 17 d’octubre a les 19 hores a l’Hotel Hilton Diagonal Mar. Els diners recaptats es destinaran a programes d’atenció a les persones dependents de l’Obra Social de Sant Joan de Déu i l’objectiu és reunir prop de 150 persones i convertir l’acte en el tast solidari més multitudinari fet a Barcelona.

Segons va explicar Bort, aquesta sessió concreta respon a la demanda del públic de les anteriors edicions i hauria de permetre “arribar a més gent” i consolidar Hotels amb DO com una cita de referència anual de la ciutat. Una qualificació de la qual ja gaudeix la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, l’última edició de la qual va tornar a ser un èxit durant les Festes de la Mercè.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va subratllar la importància d’actes com aquests per “fer pedagogia sobre els nostres vins”. “Per sortir fora primer hem de ser forts a casa”, va afirmar, per expressar el seu desig que els establiments participants a Hotels amb DO es converteixin en “base per a rutes enoturístiques a Catalunya”.

Terrasses obertes: quatre anys de participació creixent

Hotels amb DO no és l’única proposta del Gremi d’Hotels de Barcelona que busca acostar aquests establiments turístics als ciutadans autòctons. Entre el 30 de maig i 8 de juny es va celebrar la quarta edició de la iniciativa A Vista d’Hotel, que també compta amb el suport de l’Ajuntament. Durant una setmana un total de 60 hotels de la ciutat van tornar a obrir les portes de les seves terrasses al públic de manera gratuïta. Allà es van oferir tot tipus d’activitats per a grans i petits. Des de música en viu fins a tastos gastronòmics, tallers, cinema a la fresca o espectacles infantils. Fins i tot es va poder veure alguna exhibició de natació sincronitzada dirigida per Anna Tarrés al terrat de l’Ohla Hotel.

Aquest any la proposta va tornar a tenir molt bona acollida entre el públic barceloní, amb un total de 26.000 participants, 6.000 més que el 2013 -tot i que fa uns anys hi havia 9 terrasses d’hotels menys-. Segons l’organització, l’objectiu d’A Vista d’Hotelno deixa de seguir l’estela de ciutats com Nova York, Singapur i Tòquio, “que tenen els hotels com a referent per als ciutadans i no només per als turistes”. El coneixement de gran part dels barcelonins dels hotels que els envolten és petit, però encara ho és més el de les terrasses, uns espais que sovint ofereixen unes vistes privilegiades de la ciutat. Amb tot, des de l’Ajuntament s’espera que esdeveniments com aquest millorin la percepció que tenen els ciutadans del turisme.





Comentarios