Per a què serveixen les novetats de l'últim sistema operatiu dels ordinadors d'Apple?

Des d'ahir es pot descarregar el Mac OS X Yosemite, capaç de transformar un iMac o MacBook en un telèfon i de transcriure allò que li digueu en català


Les novetats més vistoses de la presentació d'Apple d'aquest dijous són els nous models d'iPad i d'iMac, l'actualització del sistema operatiu Mac OS X ha passat més desapercebuda, perquè ja es va anunciar a l'estiu. Però Yosemite –el nom de l'última versió–, incorpora novetats força interessants. Aquí les trobaràs totes, però tot seguit en pots llegir algunes que són evidents i conegudes i d'altres de més peculiars:

  • El primer canvi que notaràs són les millores de disseny: finestres i barres d'eines translúcides, botons, tipografia i icones renovades, la simplificació d'algunes barres d'eines com la del navegador Safari i la del 'dock', etc. 
  • Converteix el Mac en un telèfon. Si treballes amb l'ordinador i tens l'iPhone connectat a la mateixa xarxa wifi, podràs rebre i contestar trucades i missatges de text des de l'ordinador mateix. Fins ara podies fer-ho amb les videoconferències via FaceTime, però ara l'ordinador es converteix en una terminal de l'iPhone.
  • Reconeixement de veu en català. L'eina Dictat inclou el català entre els idiomes que pot reconèixer –aquesta última versió n'afegeix 40– i convertir en text. A partir d'ara, doncs, podeu dictar allò voleu escriure a l'ordinador en lloc de teclejar-ho.
  • La barra lateral de notificacions és ara més com la de l'iPhone, no només mostra els esdeveniments que tingueu previstos al calendari, la previsió meteorològica i els avisos de missatges, també hi podeu afegir 'widgets' de tercers que hi donen moltes més funcions.
  • Si estàs fart del gris clar et pots passar al cantó fosc. Amb el 'dark mode', que trobaràs a la pestanya 'General' del menú 'Configuració' podràs canviar les barres d'eines i l'aspecte gris clar del Mac per un color fosc translúcid ideal per als qui no són fans dels tons clars.
  • Comença una feina amb un aparell i continua-la amb l'altre. Activant Handoff podeu interconnectar un ordinador i un iPhone o iPad fins al punt de començar un correu electrònic al telèfon i continuar-lo al Mac, o un document, i acabar-lo amb l'altre. Sense enviar-te'l per correu electrònic ni guardar-lo al Dropbox. A iMore.com expliquen a fons com funciona. Mitjançant AirDrop també pots enviar qualsevol document d'un aparell a l'altre.
  • El cercador intern és ara més potent que mai. L'Spotlight, que trobareu com sempre a dalt a la dreta de l'escriptori o clicant Cmd i la barra d'espai a la vegada, i activareu l'eina de cerca, que ara també busca entre l'historial web, els correus electrònics, mapes, la Wikipedia i aplicacions de tercers com ara Yelp.
  • Escriu notes al document adjunt d'un correu electrònic sense obrir-lo amb un altre programa. Ara Mail permet que afegeixis notes a un document o una fotografia que t'han enviat per correu sense haver d'obrir l'editor de textos o d'imatges, directament des del Mail.
  • Xats de grup amb l'aplicació de missatges. Tal com passa amb els iPhone, ara pots crear un grup per compartir missatges des de l'ordinador mateix, no cal que siguin d'una persona sola a una altra. 
  • L' iCloud enllesteix la conversió en un disc dur al núvol. Permet accedir a les fotografies de l'iPhone des de l'ordinador, ja sigui un Mac o un PC amb Windows, i guardar-hi tota mena d'arxius.
  • Connectar-se a internet a través de l'iPhone és més fàcil que mai. Amb el Mac, no cal ni que toqueu el telèfon, ara pots fer servir la xarxa 3G o 4G del mòbil directament des de l'ordinador. 



Comentarios