Nervis i il·lusió a parts iguals: debutar al 080

Les noves firmes emergents Mietis i Jnorig s'han estrenat al Barcelona Fashion amb col·leccions d'estiu molt diferents però igual d'arriscades


"He passat molts nervis però estic molt contenta", ha confessat la dissenyadora Maria Fontanellas (Mietis), minuts després de debutar amb la seva primera col·lecció al 080 Barcelona Fashion. La seva desfilada ha donat el tret de sortida –juntament amb la de Loa by Lidia Aguilera–, a la segona jornada de la passarel·la barcelonina. "És el meu tret de sortida. El primer impacte. És molt important, perquè la gent es queda moltes vegades amb el primer que veu", ha explicat Fontanellas.

Però qui és aquesta jove dissenyadora de només 24 anys? Nascuda a Igualada, Fontanellas es va formar com a dissenyadora de moda a Milà, a l'Instituto Marangoni, i més tard va estudiar patronatge i confecció a l’Istituto Secoli. La tradició adobera familiar, però, la va fer tornar a la ciutat catalana per obrir el seu 'atelier', on treballa amb pell de qualitat, que reinterpreta en clau moderna.

I precisament això és el que s'ha pogut veure en la seva desfilada: jaquetes, pantalons, vestits, cotilles, faldilles, tops i, fins i tot, sabates de pell. Tot i que la pell –de tots colors– és sense dubte la protagonista de la seva col·lecció, Cosmic Cinderella, també s'hi han pogut veure altres materials, com ara lluentons. La col·lecció, que té influències dels 'flappers' dels anys 20, és clarament un homenatge al món del motor, tot i que Fontanellas ha explicat que "volia anar més enllà del concepte més antic de la pell, que es relaciona amb els 'motards', i mostrar que aquest material també pot ser molt femení". La dissenyadora ha explicat que té "una obsessió amb els detalls", i per això s'han pogut veure transparències, serrells, brodats i volants que trencaven una mica amb la contundència de la pell. Els seus dissenys també es caracteritzen per jugar amb el volum.

Esportivitat i elegància

Mietis no ha estat l'única emergent que ha debutat aquest dimarts al 080. Poc després d'ella ho ha fet també Javier Giron (Jnorig), amb una col·lecció completament oposada. El dissenyador, format a l’escola IED de Barcelona, ha presentat una col·lecció únicament d'home on dominava el negre a tots els conjunts i només es combinava amb un color, que ell ha descrit com a "blau petroli". "Penso en un home a qui li agrada anar elegant però al mateix temps còmode i esportiu", ha explicat Giron, que també ha parlat de modernitat i avantguardisme en els seus dissenys.

Entre peces més convencionals, també s'han pogut veure faldilles pantaló (per a home), jaquetes que es penjaven a l'esquena com una motxilla, pantalons amples d'estil samurai i samarretes de fil que deixaven a la vista la pell, entre d'altres. "He agafat influència de la cultura asiàtica i de la de l’Amèrica del Nord dls anys 600-1200 dC", ha explicat el dissenyador. "I també de l’estètica dels samurais, dels ninges i dels guerrers indígenes, així com l’ocultisme i els seus ritus espirituals". En relació amb això, s'han pogut veure combinacions de teixits, talls, figures geomètriques i símbols.

Han estat col·leccions molt diferents, però tant Mietis com Jnorig han coincidit a presentarconjunts molt personals i arriscats per donar-se a conèixer. ¿Com serà la col·lecció del tercer debutant emergent del 080? Ho descobrirem dijous (11.00 h), quan Adrià Machado, de la firma amt., presentarà una col·lecció inspirada en els miratges que produeixen les altes temperatures, en la pèrdua de la percepció de la realitat i en els oasis. Aquests tres dissenyadors, juntament amb Aubergin, Daniel Rosa i Pilar del Campo –que ja van debutar en l'anterior edició del 080– opten al premi de disseny emergent del 080, que aquest divendres revelarà els guanyadors i que està dotat amb 15.000 euros.