Dos penics ...

Els anglesos i els japonesos tenen dues frases molt similars per als temps difícils: si em queden dues monedes, compro pa, amb una, i amb l'altra, narcisos per al cor. Nosaltres, que estimem les flors d'una altra manera (aquests esclats de color en els patis cordovesos, els clavells en els clatells femenins de les fires), les destinem als morts i als malalts, i, com excepció en el dia dels enamorats als quals no els agraden els llibres.

És possible que siguin les males notícies les quals embenen els periòdics, però són els moments de bellesa els quals salven l'ànima. El llegat agònic de la veu de Johnny Cash, que ahir em va descobrir Lorenzo Silva, o l'instant dedicat als primers cels blaus de la temporada. Dels moments terribles del segle XX, dels supervivents d'ells, hauríem d'aprendre a convertir-nos en formigues amb esperit de cigarras; el gest gairebé inútil de dedicar un penic als narcisos que demà moriran és un homenatge a la nostra pròpia fragilitat i a la nostra pròpia bellesa. Gairebé ningú llegeix poesia, però es troba en cada racó. La dona que ha transformat Anglaterra en els últims dies és una cantant lletja, l'eco de les solterones dels cinquanta: però la seva veu ha creat el prodigi de fer-los oblidar, potser per un temps limitat, que la bellesa es troba en un altre lloc que no és la pell, que no és l'obvi. Un moment per al necessari, el pa, el concret: un altre per a l'imprescindible, l'aire, l'esperança.

Comentarios

  1. Important reflexió i gran economia aquesta de distribuir, poc o molt, reconeixent totes les necessitats i no únicament les necessitats de mercat.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario