Per qui sapigués mirar, el desastre s'amagava allí, a internet, en les coves secretes i misterioses que s'obrien i es tancaven amb contrasenyes i nivells de seguretat. Internet, desapercebuda per a la generació poderosa dels seixanta i vuitanta, no era una joguina per a nens, o un suport nou en el qual llegir la premsa. La web creava opinió, mostrava, amb les seves milers o centenars de visites, quines notícies o quina ideologia es recolzava discretament.
Les manifestacions ja no tenien lloc als carrers, sinó en aquest altre abocador de notícies, imatges i vídeo. Els corrents d'opinió es generaven en fòrums i xats, i per a tota una comunitat, els gustos i els entreteniments resultaven tan vinculants a les xarxes socials com la política. Alguns internautes es definien com ácratas i defensors de la llibertat d'expressió. El retuiteo va cobrar pes i forma.
Una cosa calia defensar: internet democratitzava l'opinió. Qualsevol, fins i tot sense coneixements informàtics, podria expressar el que bonament volgués en un espai virtual en el qual l'única frontera era la lingüística. I es podia opinar sobre qualsevol cosa. Adolescents anoréxicas, opinadores que escrivien en altres mitjans i ho bolcaven també en blogs, addictes a emocions fortes, investigadors, jubilats amb temps, estudiants, experts que publicaven tutorials, consumidors d'electrodomèstics o frikis asocials posseïen per fi el dret, la llibertat i l'espai per expressar-se.
Comentarios
Publicar un comentario