LOVE OF LESBIAN –Pop Rock Indie - Catalunya


Love of Lesbian és un grup de pop-rock indie català radicat a Barcelona que està en actiu des de 1998.

Website:


Membres
·         Santi Balmes (veu i guitarra)
·         Jordi Roig (guitarra)
·         Joan Ramon Planell (baix i sintetitzador)
·         Oriol Bonet (bateria i programació)
·         Julián Saldarriaga (guitarra i veu)
·         Dani Ferrer (teclats, als directes)

Comencen a tocar a la tardor de 1997, format per Santi Balmes (veu i guitarra), Jordi Roig (guitarra), Joan Ramon Planell (baix i sintetitzador) i Oriol Bonet (bateria i programació).

Després de presentar-se a diversos concursos, van quedar segons a un concurs de maquetes organitzat per la revista musical Ruta 66, cosa que els va permetre per primer cop gravar a un estudi.
Van iniciar la seva trajectòria cantant en anglès, idioma en que van gravar tres discs. Microscopic Movies (1999), amb Pussycats Records, va ser el primer. El van seguir It is Fiction? (2002)amb la discogràfica Rock K i Ungravity (2003), després de firmar per la discogràfica francesa Naïve.
Un moment important de la seva projecció com a grup va ser l'actuació com teloners de la banda anglesa The Cure durant el Dream Tour 2000.
El grup incorpora a la seva formació al guitarrista Julián Saldarriaga i presenta el seu quart treball Maniobras de escapismo el 2005, el primer treball interpretat totalment en castellà. Aquest àlbum els porta a grans festivals com el Festival Internacional de Benicàssim o el Popkomm de Berlín.
Amb els discs Maniobras de escapismo (2005) i Cuentos chinos para niños del Japón (2007) van consolidar-se com a una de les millors bandes indies en castellà. El 2008 van realitzar una gira de presentació als Estats Units d'Amèrica, tocant al South by Southwest d'Austin (Texas).
l març de 2009 publicaren un nou àlbum, 1999 (o cómo generar incendios de nieve con una lupa enfocando a la luna), disc que va suposar un abans i un després en la trajectòria de la banda. Aquest disc està publicat amb el segell Warner Music i compta amb la col·laboració de la cantautora espanyola Zahara a alguns temes. Les catorze cançons d'aquest àlbum formen la història d'una relació amorosa a les seves diferents etapes. El títol "1999" ve donat per l'any en el qual van treure el seu primer treball.
Gràcies a aquest treball van estar més de dos anys de gira per tot Espanya. També, amb 1999, tingueren l'oportunitat de tocar a la sala Scala de Londres i per primera vegada a Amèrica Llatina, més concretament al festival Ciutat Emergent de Buenos Aires.
Durant la seva primera setmana a la venda va entrar al número 33 de la llista oficial de vendes a Espanya.[4] El 2010 l'edició espanyola de la revista Rolling Stone els va atorgar els guardons de "Grup de l'Any" i "Gira de l'Any". Tant el 2010 com el 2011 van rebre el premi Enderrock de la música catalana com a millor artista català en altres llengües.
A l'abril de 2010 van dur a terme un projecte conjunt amb la plataforma cultural Camon titulat "Tenemos un grupazo" en què pretenien congregar 1999 fans perquè anessin a Sala La Riviera de Madrid amb les seves guitarres per tocar diverses cançons de forma simultània.  Per això van habilitar una "sala d'assaig virtual" on van pujar tutorials en vídeo i partitura dels temes triats per tal que tots poguessin preparar les cançons abans de la data escollida. El resultat va ser una sala plena de persones procedents de tot Espanya equipats amb tota mena d'instruments, des guitarres a melòdiques passant per ukeleles i violins. Una vegada més, el grup va ser pioner en un projecte que més tard tornaria a dur a terme, aquesta vegada amb Iván Ferreiro.
El 2010 van presentar el seu primer àlbum recopilatori, Maniobras en Japón, que consisteix en una reedició de Maniobras de escapismo (2005) i Cuentos chinos para niños del Japón (2007), incloent el tema en anglès "Love Song Nº 79.899" de l'àlbum Ungravity (2003) i una cançó inèdita, "Alehop".
L'any següent, el 2011, van treure a la venda una edició recopilatòria en vinil titulada John Boy de 4 cançons remesclades del disc 1999: "Allí donde solíamos gritar", "Club de fans de John Boy", "Segundo asalto" i "Miau". Aquell mateix any també van reeeditar 1999 sota el títol Últimos días de 1999: Aquellas noches de incendio, el qual va incloure dosDVD's amb contingut inèdit.
Love of Lesbian va anunciar que prepara un disc doble, amb una vintena de cançons, que seria llançat el 22 de maig i presentat al PopArb 2012, sota el títol La noche eterna. Los días no vividos. La girà de presentació començà el 21 d'abril, tot i que deu dies abans ja varen estrenar tres de les seves cançons a Internet.
Santi Balmes, líder de la banda, comentà que després d'aquest àlbum es plantegen treballar en català.
Love of Lesbian participaren, de forma paral·lela en diferents projectes. El 2009 van col·laborar amb la campanya solidària Supernanas amb la cançó "Nanay" i van interpretar la cançó "Verge Albina" al disc Més raons de pes. El tribut a Umpah-Pah, en motiu del vintè aniversari del primer concert del grup de rock gironí Umpah-pah.
El 2010 es publica el disc El alpinista de los sueños, disc tribut al músic espanyol Antonio Vega on participen interpretant juntament amb Zahara el tema "Lucha de gigantes". El mateix any presenten la cançó "Incondicional", que fou la banda sonora del Campionat d'Europa d'atletisme de 2010 celebrat a Barcelona. El maig del 2010 van celebrar un únic concert juntament amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra al Teatre-Auditori Sant Cugat.

Àlbums
1999 - Microscopic Movies (Pussycats Records)
2002 - Is It Fiction?  (Rock K)
2003 - Ungravity  (Naïve)
2005 - Maniobras de escapismo (Naïve)
2007 - Cuentos chinos para niños del Japón  (Naïve)

Altres llançaments

2010 -  Maniobras en Japón  (Warner Music)
2011 - John Boy  (Warner Music)
2011 - Últimos días de 1999: Aquellas noches de incendio  (Warner Music)


Comentarios